funkcje i jej asymptoty.
mariusz: Sprawdz czy podana funkcja posiada wskazaną asymptotę:
a) f(x)=ln(1+x)x , pionową w x0=0
b)f(x)=ln xln(sin x), jednostronną pionową w x0=0.
c)f(x)=x(e(lnx) −1)
21 gru 08:49
mariusz: w c) jest f(x)=x((e do potęgi 1x )−1)
21 gru 08:50
Jerzy:
| | 1 | |
1) limx→0 |
| = 1 ( brak asymptoty ) |
| | 1+x | |
| | sinx | | 1 | |
2) limx→0 |
| * |
| = 1 ( brak asymptoty ) |
| | x | | cosx | |
21 gru 09:23
Jerzy:
3) Zapis niejasny.
21 gru 09:23
mariusz: dlaczego , sinx/x * 1/cosx=1 ? nie rozumiem.
21 gru 10:10
Jerzy:
Reguła H
21 gru 10:15
Jerzy:
| | sinx | | 1 | |
lim |
| = 1 , lim |
| = 1 |
| | x | | cosx | |
21 gru 10:16