Pochodna
Baczek: Witam,
Mam obliczyć ekstremum z funkcji f(x)=2πx
2+2πx
√144−4x2
Mam problem przy pochodnej.
Mógłby ktoś rozpisać jak ją policzyć ? Bez liczenia pochodnej złożonej
Z góry dzięki
20 gru 23:45
Adamm: | | f(x+h)−f(x) | |
f'(x)=limh→0 |
| |
| | h | |
| | a2−b2 | |
teraz stosujesz wzór skróconego mnożenia a−b= |
| |
| | a+b | |
20 gru 23:59
Adamm: ok, inny sposób
f'(x)=4πx+2π
√144−4x2+2πx*(
√144−4x2)'
teraz niech g(x)=
√144−4x2
| | √144−4(x+h)2−√144−4x2 | |
g'(x)=limh→0 |
| = |
| | h | |
| | 1 | |
=limh→0(−8x−4h) |
| = |
| | √144−4(x+h)2+√144−4x2 | |
21 gru 00:08
Adamm: tam miał być tylko jeden pierwiastek na końcu
21 gru 00:09
Baczek: Super, ten drugi bardzo mi pomógł

Dziękuję bardzo
21 gru 00:10
Adamm: widzisz? nie musisz stosować pochodnej złożonej, wystarczy że wiesz jak policzyć pochodną z jej
definicji (i może znasz wzory skróconego mnożenia)
21 gru 00:11