Oblicz.
smutnamaturzystka: Proszę o pomoc, bo miałam 3 podejścia do tych przykładów
i za każdym razem wychodził mi zły wynik.
1. 3
log927 + log
13 9 −
√3log316
| | (6−1 − √3−4):(0,5−2 + 3√−8−1 | |
2. |
| |
| | log80.5*log322 − 123 : (−212) | |
20 gru 23:41
Eta:
1/ 33/2 −2 −4 = 3√3−6= 3(√3−2)
2/ sprawdź czy wszystko dobrze przepisałaś?
20 gru 23:56
smutnamaturzystka: 2.dobrze o ile nie chodzi ci o to że w mianowniku pomiędzy
iloczynem powinny być spacje
1.w jaki sposób wyszło ci 33/2 i −4 w tej sumie?
21 gru 00:05
smutnamaturzystka: do 33/2 już ogarnełam, ale −4 jest nadal dla mnie zagadką
21 gru 00:09
Eta:
| | 3 | | 3 | |
log927= log32 ( 33)= |
| log33= |
| |
| | 2 | | 2 | |
to mamy 3
3/2
(3
log316)
1/2= 16
1/2=
√16= 4
21 gru 00:09
smutnamaturzystka: dziękuje
21 gru 00:10
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2/ licznik: ( |
| − |
| ) : ( 4− |
| )=............. |
| | 6 | | 9 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | 2 | |
mianownik : (− |
| * |
| ) − |
| *(− |
| )=........... |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
dokończ ...........
21 gru 00:13
smutnamaturzystka: Bardzo dziękuję jeszcze raz.
21 gru 00:15
Eta:
Na zdrowie .......
21 gru 00:17