Pytanie odnośnie ciągu
Cezary: Mam dany ciąg:
cn = (n−1)(n+2 = (n+2)(n−2) = n2 − 1 − (n2 − 4) = 3
I odpowiedź jest że ciąg jest stały... Dlaczego nie rosnący? skoro:
bn = |n+3|
Dla n ≥ 1 mamy n + 3 > 0, więc bn = n+3
bn+1 = n + 1 + 3 = n + 4
bn + 1 − bn = n + 4 − (n + 3) = 1 > 0
i ciąg jest rosnący...
20 gru 23:01
Eta:
Zapisz całą treść zadania! a nie własne improwizacje !
20 gru 23:07
Cezary: Zbadaj monotoniczność ciągu − to wszystko.
20 gru 23:18
Cezary: Eta, wytłumaczysz mi
20 gru 23:25
Eta:
Jakiego ciągu?
an= ....... napisz jaki jest ten ciąg
20 gru 23:28
jc: Napisz sensownie treść zadania.
20 gru 23:29
Cezary: 1. Zbadaj monotoniczność ciągu
a) an = 10 − 2n
b) bn = |n+3|
c) cn = (n−1)(n+2) − (n+2)(n−2)
20 gru 23:31
Cezary: To wszystko.
20 gru 23:39
Eta:
a) malejący
b) rosnący
c) cn=n+2 −−− rosnacy
20 gru 23:42
Cezary: cn = (n−1)(n+1) − (n+2)(n−2)
Ale to już stały?
20 gru 23:45
Cezary: Faktycznie zrobiłem różnicę i ciąg jest stały!
20 gru 23:50
Eta:
Napisałeś : cn= (n−1)(n+2)− (n+2)(n−2)
A teraz zmieniasz na inny ( ja duchem nie jestem !
20 gru 23:52
Adamm: cn=n2−1−(n2−4)=3
cn+1−cn=3−3=0
zatem zgodnie z definicją monotoniczności ciągu, ciąg jest stały
21 gru 00:00
Eta:
cn=3 −−− ciąg stały i tyle !
21 gru 00:05
Cezary: Dzięki Eta i Adamm
21 gru 00:06
Eta:
21 gru 00:10