Wzory Viet'a. Znajdź wartość współczynnika m
Kinga: Znajdź wartość współczynnika m, dla którego podane równanie ma 2 rozwiązania, z których jedno
jest liczbą trzy razy większą od drugiego rozwiązania.
− x2 + mx − 162 = 0
20 gru 22:58
Mila:
1)
Δ>0
2)
x
1=3x
2
=======
1) Δ=m
2−4*162
m
2−4*162>0
m
2−4*81*2>0
(m−18
√2)*(m+18
√2)>0
m<−18√2 lub m>18√2
2)
x
1*x
2=162
3x
22=162
x
22=54
x
2=
√54 lub x
2=−
√54⇔
x
2=3
√6 lub x
2=−3
√6
x
1=9
√6 lub x
1=−9
√6
Teraz wstaw to równania i oblicz m , a następnie sprawdź, czy należy do wyznaczonego
przedziału.
20 gru 23:26