Nierówność z logarytmami
Niewiedza: Witam,
Mam taką oto nierówność i nie wiem jak się za nią nawet zabrać.
1/logx + 1/1−logx > 1
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
20 gru 22:11
Janek191:
t = log x , x > 0
20 gru 22:15
===:
rozumiem, że to
x>0 i logx≠0 i 1−logx≠0
a potem wspólny mianownik itd
20 gru 22:15
Niewiedza: Robiąc w ten sposób :
1/t + 1/1−t > 1
Dochodzę do
−t +t2 +1 > 0
Liczę deltę
Δ = log2(x) − 4log2(x) = −3log2(x)
Czyli delta na minusie czyli nie ma rozwiązań ?
20 gru 22:25
===:
policz to porządnie ....cały ułamek ... do iloczynowej ... i wnioskuj
20 gru 22:35
ifix: Nie bardzo rozumiem, przepraszam, zrobiłem to teraz mnożąc stronami przez kwadrat mianownika
otrzymuje wielomian
−t4 + 2t3 − 2t2 +t >0
(−t2 + t − 1)(t − 1) > 0
Z pierwszego nawiasu brak rozwiązań, a z drugiego t > 1 −> logx > 1 ?
Nie wiem czy źle coś liczę na początku samym ?
20 gru 22:45
===:
Okazuje się, ze proste przekształcenia algebraiczne do duuuuuży problem
nawet dla maturzystów
20 gru 22:51
ifix: Widzę że lepiej napisać iż jest to problem niż wskazać błąd, rozumiem że to przynosi więcej
korzyści ogólnych ... ?
20 gru 23:11
===:
Rozumiem ... że chcesz opanować nierówności. A podpuszczać ... to nie mnie
20 gru 23:15
ifix: Nie wiem do czego miałbym Cię podpuszczać.
Nie widzę błędu w tej nierówności :
1/t + 1/1−t > 1
1/t − t2 > 1
(1 − t + t2)/ (t−t2) > 0 /* (t−t2)2
(1 − t + t2)(t−t2) > 0
−t4 + 2t3 − 2t2 +t > 0
20 gru 23:26