Prawdopodobienstwo - karty
CallMeGigi: Mamy 24 Karty w 4 kolorach (Asy, Króle, Damy, Walety, Dziesiątki, Dziewiątki)
Jakie jest prawdopodobienstwo, że przy 4 losach karty będzie CO NAJWYŻEJ 1 trefl?
20 gru 20:55
Mila:
6 kart w każdym kolorze
Losujemy 4 karty
A− wylosowano co najwyżej1 trefl ( jeden trefl lub 0 trefli)
| | 1 | |
=6* |
| *18*17*16+12*15*17= |
| | 6 | |
=7956
| | 7956 | | 1326 | | 1326 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 21*22*23 | | 7*11*23 | | 1771 | |
20 gru 21:13
Adamm: mam pytanie
skąd wiadomo że wybieramy razem 4 karty, a nie wybieramy 4 kart po kolei?
20 gru 21:15
CallMeGigi: @Adamm nie rozumiem różnicy?
20 gru 21:22
Adamm: chodzi o to czy kolejność ma znaczenie
równie dobrze można by pomyśleć nad tym czy losujemy ze zwracaniem czy bez
20 gru 21:25
CallMeGigi: Losujemy bez zwracania.
Jeśli się dobrze orientuje to na zbiorach i na ciągach powinno wyjść tak samo?
20 gru 21:26
Adamm: nie mam pojęcia, ale skoro tak mówisz to prosiłbym o dowód
20 gru 21:31
CallMeGigi: Na ciągach:
omega = 24*23*22*21
|A| = 18*17*16*15 + 18*17*16*6*4 (Bez trefla, z 1 treflem)
P(A) = 0.74873
Ale mam jeszcze pytanie załóżmy że pierwszą kartę losujemy − może to być trefl lub nie, a
reszta
to będą nie trefle wtedy wychodzi:
24*18*17*16 / 24*23*22*21 = 0,46 czy to rozumowanie jest dobre?
20 gru 21:37
Adamm: nie, gdy losujesz kartę za pierwszym razem to nie wiesz czy to trefl, trzeba rozbić to na
przypadki
(gdyby nie był to trefl to potem masz już tylko 17 "nie trefli")
20 gru 21:40
Karmand: A jeśli policzymy to za pomocą prawdopodobieństw elementarnych to:
−dla trefla prawdopodobieństwo, że go wylosujemy wynosi 1/4
−dla kolejnych 3 kart prawdopodobieństwo wylosowania każdej z nich wynosi 1/18
Jeżeli zsumujemy prawdopodobieństwa to: 1/4+3/18=15/36=0,416
Czy takie rozumowanie jest właściwe?
20 gru 21:45
Mila:
1♣,3 inne lub
4 inne niż trefl
| | (6*4*18*17*16+18*17*16*15) | | 1326 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | (24*23*22*21) | | 1771 | |
20 gru 21:46
Adamm: | | 1 | |
a czemu prawdopodobieństwo każdej z 3 kolejnych kart wynosi |
| skoro losujemy bez |
| | 18 | |
| | 1 | |
zwracania? i czemu |
| ? z klasycznej definicji prawdopodobieństwa powinno ono wynosić |
| | 18 | |
| 18 | | 17 | |
| dla pierwszej, |
| dla drugiej itd. |
| 23 | | 22 | |
i czemu suma?
20 gru 21:48
Karmand: Suma jednego zdarzenia elementarnego wynosi 1/18 dla karty różnej od trefla.
Faktycznie, zapomniałem, że losujemy bez zwracania więc dla każdej kolejnej losowanej karty
mianownik zmniejsza się o 1.
Czyli: 1/4+1/18+1/17+1/16
20 gru 21:57
Adamm: | | 6 | | 1 | |
ale tak samo jak |
| = |
| co oznacza wybór trefla spośród wszystkich kart, to tak |
| | 24 | | 4 | |
| | 18 | |
samo przecież |
| to wybór jednej karty ze zbioru "nie−trefli" ze wszystkich kart |
| | 23 | |
może się mylę
20 gru 21:59