obliczyć ekstremum funkcji
Karol: Obliczyć ekstremum funkcji f(x)=ln(x2−1)
20 gru 20:50
Adamm: x∊ℛ\(−1;1)
f'(x)=0 ⇔ x=0
brak ekstremum
20 gru 20:53
Adamm: przepraszam, x∊ℛ\<−1;1>
20 gru 20:53
Karol: dziękuję bardzo, mogę jeszcze prosić o obliczenie asymptot tej funkcji?
20 gru 21:20
Adamm: | | ln(x2−1) | |
limx→±∞ |
| = limx→±∞ ln(x2−1)1/x = 0 |
| | x | |
lim
x→±∞ ln(x
2−1) =
∞
lim
x→1+ ln(x
2−1) = −
∞
lim
x→−1− ln(x
2−1) = −
∞
asymptoty pionowe x=−1 (lewostronna) oraz x=1 (prawostronna)
20 gru 21:24