Zadanie funkcja kwadratowa - wytłumaczenie
esendo:
Wykres funkcji kwadratowej f przecina oś Ox w punktach x=1 oraz x=3 i przechodzi przez punkt
(0, −3). Wykres ten przesunięto i otrzymano wykres funkcji kwadratowej g(x)=f(x−p).
Wierzchołek funkcji g leży na osi Oy. Wyznacz wzór funkcji g.
c= −3
b= 4
a= −1
p= 2
q= 1
Wzór funkcji ogólny f(x)=−x2 +4x −3
Wzór funkcji kanoniczny f(x)=−(x−2)2+1
Skoro g(x)=f(x−p) to rozumiem, że za x podstawiam (x−2). Wychodzi:
g(x)= −((x−2)−2)2+1
g(x)= −(x−4)2+1
g(x)= −x2+8x−15
Moje rozwiązanie jest złe.
W internecie jest dobre rozwiązanie, że za x podstawiam x+2, ale nie rozumiem dlaczego skoro
p=2
20 gru 20:47
===:

Bo treść tego zadania to "panna podpuszczalska"

To
p w f(x−
p) kojarzysz a osią symetrii funkcji f(x)
Twoja parabola wyjściowa wygląda jak na wykresie
Skoro po przesunięciu f(x) otrzymano g(x) i jej wierzchołek znalazł się na osi 0y ...
to znaczy, że f(x) "dostała kopa w lewo o 2" ....czyli g(x)=f(x+2)
20 gru 21:24
Eta:
Co to za "język" ? iście matematyczny ?
20 gru 21:25
===:
... a taki tam po pierwszej degustacji tegorocznej "żenichy"
20 gru 21:27
Eta:
Jaka wyszła? .... a moja? ... pychota
20 gru 21:28
===:
Wyszła super tylko jeszcze nie wyklarowała się całkowicie.
Zamiast cukru dodaję miód i nie przegotowuję go jak w niektórych przepisach.
Dlatego klarowanie trwa ok 5−6 miesięcy
20 gru 21:32
Eta:
Kto by tyle czekał
20 gru 21:33
esendo: Rozumiem.
Jedno pytanie jeszcze.
Gdyby w zadaniu nie było zdania "Wierzchołek funkcji g leży na osi Oy". Jak należało by to
rozwiązać?
20 gru 21:41
===:
to w jakiś inny sposób to przesunięcie musiałoby być zdefiniowane
20 gru 21:46