rownanie
gimnazjumm: pomoze ktos? kompletnie tego nie czaje:
W klasie IIIa stosunek liczby chłopców do dziewcząt jest równy 3:2, a w klasie IIIb jest dwa
razy więcej dziewcząt niż chłopców. Łącznie w obu tych klasach jest 24 chłopców i 28
dziewcząt. Na podstawie podanych informacji zapisano poniższy układ równań.
Co oznacza x w tym układzie równań? Wybierz właściwą odpowiedź spośród podanych.
A) Liczbę chłopców w klasie IIIa.
B) Liczbę chłopców w klasie IIIb.
C) Liczbę uczniów klasy IIIa.
D) Liczbę uczniów klasy IIIb.
Nie rozumiem w ogóle tych układów. Skoro 24 to liczba chłopców to jak ona moze sie skladac z x
i y

Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie. Z góry dziekuje
20 gru 20:28
Mila:
Analiza :
III A
3+2=5
x− liczba uczniów
IIIB
y− liczba uczniów
================
| 3 | | 1 | |
| x+ |
| y =24 no wyszło trochę inne równanie |
| 5 | | 3 | |
| 2 | | 2 | |
| x+ |
| y=28 też inne , trochę się nie zgadza |
| 5 | | 3 | |
Ale łatwo poprawić i będzie dobrze.
Dasz radę, czy mam napisać?
20 gru 20:53
gimnazjumm: Jak to mozna poprawic?
20 gru 21:11
Mila:
No popatrz co się zgadza a co nie zgadza się.
Przy moich oznaczeniach napisałam równania. Chcę abyś zrozumiał problem.
20 gru 21:15
gimnazjumm: 1/3y oznacza, że do liczby 24 było 1/3 chłopców a w równaniu wyjsciowym jest 3/5...
1/3 to 0,3333 a 3/5 to 0,6
20 gru 21:19
Mila:
Teraz tak, poprawiam oznaczenia liczby uczniów w klasach ( na odwrót)
Analiza :
III A
3+2=5
y − liczba uczniów
| 3 | |
| y−liczba chłopców w IIIA |
| 5 | |
| 2 | |
| y−liczba dziewcząt w IIIA |
| 5 | |
IIIB
x− liczba uczniów w IIIB
| 1 | |
| x− liczba chłopców w IIIB |
| 3 | |
| 2 | |
| x − liczba dziewcząt w III B |
| 3 | |
Odpowiedź:
x− liczba uczniów w IIIB
20 gru 21:24
Eta:
Pierniki upieczone?
20 gru 21:29
gimnazjumm: aaaaa, rozumiem. Dziekuje. Trudne to bylo
20 gru 21:31
Mila:
Mąż zamówił w renomowanej cukierni

Upiekę tylko wigilijny strudel i sernik wiedeński.
A u Ciebie?
20 gru 21:32
Mila:
Zgadzam się Gimnazjalisto, że, to mogło być dla Ciebie trudne. Za rok już będzie łatwe.
20 gru 21:34
20 gru 21:50
tade: matematycy sie zapiją i kto bedzie dla nas gimbusów zadania odrabiał xD
20 gru 21:52
Mila:
Tade, my nie pijemy− abstynenci. Zadań nie odrabiamy −
tylko pomagamy zrozumieć królową nauk.
20 gru 21:54
Ajtek:
Święte słowa
Mila
20 gru 21:55
Mila:
Witaj
Ajtek, pięknie to u Ciebie wygląda. Dobrze ,że chociaż jeden Warszawiak
zajmuje się pożyteczną pracą.


20 gru 21:57
Ajtek:
Mila, czy pożyteczne to nie wiem, Ale pożywne i smaczne to na 100%

. Dziękuję

.
20 gru 21:59
Mila:
No to Wesołych świąt
Eto, bo pewnie nie będziesz tu zaglądać, chyba,
że młodzież pójdzie na zabawę, a Tobie użyczy komputerów.


20 gru 22:02
Eta:

20 gru 22:02
Eta:
Te jęzorki to do
Ajtka
Dzięki
Mila 
Wam też życzę zdrowych i spokojnych Świąt
20 gru 22:04
Mila:
Ajtek, tak napisałam 21:57 bo w telewizji pokazują ciągle wiece protestacyjne w Warszawie
( co mnie martwi, bo to nic dobrego dla nas nie wyniknie).
20 gru 22:27
Ajtek:
Mila, mocne to będą słowa, ale prawdziwe, niestety. Warszawa zginęła w 1944 roku

.
20 gru 22:47
Mila:
20 gru 23:07