Dzielenie wielomianów
Mc Ralph: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q(x)=x4+x3−x−1 wynosi x3+x2+x+2.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez x2−1
13 sty 17:31
Mc Ralph: Baardzo proszę o pomoc
13 sty 18:36
bartek: A masz do tego odpowiedz?
13 sty 18:50
Mc Ralph: Nie. Jakbym miał to bym nie pytał
13 sty 18:53
bartek: Po prostu chcialem sprawdzic czy mi dobrze wyszlo
13 sty 18:53
_emDżi_: W(x)=x4+x3−x−1*S(x)+x3+x2+x+2 I
W(x)=x2−1 *k(x) +ax+b
W(x)=(x−1)(x+1) *k(x) +ax+b II
Teraz liczymy W(−1) i W(1) z I i II
I.
W(−1)=1
II.
W(−1)=−a+b
I.
W(1)=5
II.
W(1)=a+b
I teraz układ równań
−a+b=1
a+b=5
2b=6
b=3
a=2
Reszta zdzielenia przez x2−1 to 2x+3
Sprawdź czy nie ma błedów w liczeniu bo szybko pisałam.
13 sty 18:54
_emDżi_: Dla wyjaśnienia reszta jest równa ax+b bo wielomian x2 − 1 jest stopnia drugiego.
13 sty 18:55
Mc Ralph: Błędów nie ma. WIELKIE dzięki.
13 sty 18:59
_emDżi_:
13 sty 19:02
bartek: Ja bym zrobił tak:
W(x)=(x4+x3−x−1)*R(x)+x3+x2+x+2
W(x)=(x2−1)*P(x)+ ax+b
W(x)=(x−1)(x+1)(x2+x+1)*R(x)+x3+x2+x+2
W(x)=(x−1)(x+1)*P(x)+ ax+b
czyli:
W(1)=5 W(−1)=1
W(1)=a+b W(−1)=−a+b
5=a+b
1=−a+b ⇒ a=2
b=3
Wiec reszta wynosi: 2x+3
13 sty 19:03
bartek: Czyli dobrze zrobilem ale mnie
emDżi
uprzedziła
13 sty 19:04
_emDżi_: 
A widzisz robiłam szybko bo bałam, że mnie Ty wyprzedzisz
13 sty 19:07
bartek: Pozostaje mi tylko sie z tym pogodzic
13 sty 19:10
_emDżi_: 
Nie martw się jest dużo innych zadań jeszcze do rozwiązania
13 sty 19:11
Mc Ralph: Może chcecie jeszcze jedno zadanko i kto pierwszy zrobi?
13 sty 19:13
bartek: Tak tez sie pocieszam
13 sty 19:13
bartek: dawaj zobaczymy
13 sty 19:14
Mc Ralph: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x−1, x−2, x−3 daje odpowiednio reszty 1, 2, 3. Wyznacz
resztę z dzielenia W(x) przez(x−1)(x−2)(x−3).
13 sty 19:15
_emDżi_: Eno ja jestem opóźniona

bo robiłam inne w tej chwili
13 sty 19:18
_emDżi_: W(1)=1
W(2)=2
W(3)=3
P(x)=(x−1)(x−2)(x−3)
W(x)=(x−1)(x−2)(x−3)*Q(x)+ax
2+bx+c
Teraz liczymy te wszystkie..
W(1)=a+b+c
W(2)=4a+2b+c
W(3)=9a+3b+c
No i układ równań
a+b+c=1
4a+2b+c=2
9a+3b+c=3
Hm najlepiej wyznaczyć z pierwszego c i podstawiać chociaż metoda jest dowolna

Robić czy to dasz radę?
13 sty 19:22
bartek: Juz wiem ale pewnie nie zdarze prepisac
13 sty 19:23
13 sty 19:24
bartek: i tak tez nie zdarzylem
13 sty 19:25
_emDżi_: Hehe tylko, że nie jestem pewna czy to dobrze jest
13 sty 19:25
Mc Ralph: Wyszło mi tak:
a=0
b=1
c=0
Robiłem to na szybkości więc nie jestem pewien. Wam jak wyszło?
13 sty 19:28
bartek: Układ rownan mam rowniez tak samo
13 sty 19:29
_emDżi_: A mi się nie chce

robić bo skoro Wy dwaj macie tak to pewnie dobrze xD
13 sty 19:38
bartek: emDżi
do ktrórej klasy chodzisz jesli mozna zapytac?
13 sty 19:44
_emDżi_: Hmmm do 2 (nie pytasz czy do podstawówki czy innej) hehe

a Ty?
13 sty 19:48
bartek: Wiec zgaduje ze do 2 liceum

Ja maturka w tym roku
13 sty 19:49
Mc Ralph: Widzę, że się shoutbox zrobił

Ja też chodzę do 2, ale akurat na tych lekcjach z obliczaniem
reszty mnie nie było no i miałem trochę materiału w plecy. Na szczęście ktoś dobry mnie
nakierował. Jutro spr więc nie zaszkodzi się dowiedzieć jak się takie zadanka robi
13 sty 19:52
_emDżi_: Hmmm
bartek ciekawe jak na to wpadłeś

Oj matura...o kurcze..ja już w tym roku się boje xD
A ja mam spr zaraz po feriach z tego, więc dlatego chciałam powtórzyć to rozwiązując
zadania

No i trzymam kciuki
13 sty 19:55
bartek: Trzymaj za matme rozszerzona

Dzieki i narazie
13 sty 20:00
13 sty 20:02
Mc Ralph: Zdajesz bartek fizykę?
13 sty 20:07
_emDżi_: Fizyka

Myślę, że nikt jej nie zdaje
13 sty 20:11
bartek: Nie, z fizyki jestem cieniutki
13 sty 20:11