pochodna zlozona
pochodna: oblicz pochodna
2(x2+x)
20 gru 19:47
KKrzysiek: 4x+2
20 gru 19:48
Adamm: (2x2+x)' = ln2*2x2+x*(2x+1}
20 gru 19:49
pochodna: adamm, moglbys troszke przyblizyc rozwiazanie ?
20 gru 20:11
Adamm: pewnie wiesz że pochodne funkcji wykładniczych ax wyrażają się jako lna*ax, tylko zamiast
x masz x2+x więc musisz jeszcze całość pomnożyć przez pochodną x2+x, czyli 2x+1
20 gru 20:13
Adamm: (ax)' = lna*ax ponieważ
(ef(x))' = ef(x)*f'(x)
a ax=exlna, oraz (xlna)' =lna
20 gru 20:15
pochodna: dziekuje ci bardzo, rozumiem
20 gru 20:16