zad
tade: wiadomo, ze wykres funkcji f(x)=U{ax2}{(2−x)2 ma asymptote pozioma y=2 oraz dla x0=0
funkcja osiaga ekstremum lokalne. wyznacz wartosc parametru a
co tutaj nalezy zrobic?
20 gru 19:34
tade: odpowiedź wyszła mi jak przyrównałem 2 do granicy →∞
tylko wtedy po co byłaby informacja ze osiaga ekstremum dla x0=0? i zadanie jest za 4punkty
wiec cos jeszcze musze zrobic?
20 gru 21:06
Janek191:
| | a x2 | | a | |
lim |
| =lim |
| = a = 2 |
| | 4 − 4 x + x2 | | 4x2 − 4x + 1 | |
x→+
∞ x→+
∞
20 gru 21:12
Janek191:
Poprawka;
x → −∞
20 gru 21:15
Janek191:
| | 4 x*( 4 − 4 x + x2) − 2 x2*( 2 x − 4) | | 8 x | |
f '(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ |
| | (2 − x)4 | | (2 − x)3 | |
⇔ x = 0
Wykres jest taki
20 gru 21:29
tade: dzieki, to samo mi wyszło tylko zastanawiałem sie czemu tam az 4 punkty sa za jedno obliczenie
20 gru 21:38
Mila:
1) granica
2) Trzeba obliczyć pochodną i sprawdzić, czy przejściu przez x=0 zmienia znak.
20 gru 22:14