PILNA POMOC - prawdopodobieństwo 3liceum.
Olek98: Zad. 1
Rzucamy dwa razy symetryczna sześcienną kostką, wypisz zdarzenia sprzyjające zdarzeniom:
A − w obu rzutach wypadła taka sama liczba oczek,
B − w pierwszym rzucie wypadło nie więcej oczek niż w drugim rzucie,
C − suma oczek na obu kostkach jest większa niż 7,
D − wypadła co najmniej jedna jedynka.
Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń: P(A), P(B'), P(C), P(D'), P(A∩C), P(A∪D).
Zad. 2
Niech A ⊂ Ω będzie zdarzeniem losowym, takim że P(A') = 4·P(A). Oblicz P(A).
Zad. 3
W pierwszej urnie znajdują się trzy kule białe, cztery kule zielone i pięć kul czarnych, w
drugiej urnie znajdują się dwie kule białe, pięć kul zielonych i trzy kule czarne. Rzucamy
dwiema kostkami, jeśli wypadnie taka sama liczba oczek losujemy kulę z pierwszej urny, w
przeciwnym wypadku z drugiej urny. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy kulę zieloną.
Zad. 4
W urnie znajdują się kule ponumerowane od 1 do 4. Losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że wylosowane kule utworzą liczbę podzielną przez 3.
Zad. 5
Niech A, B ⊂ Ω oblicz P(A∪B) jeśli wiadomo, że P(A)=1/3, P(B)=1/2 oraz:
a) P(A∩B)=1/6
b) A∩B jest zdarzeniem niemożliwym.
20 gru 19:14
20 gru 19:45