20 gru 19:11
Janek191:
→
a = [ 1 , − √2 , 1 ]
→ → → →
b = i +√2 j − k = [ 1, √2, − 1]
więc
→ →
b − 2 a = [ 1 , √2, − 1] + [ − 2 , 2√2 , − 2 ] = [ − 1, 3 √2, − 3]
zatem
→ →
I b −2 a I = √ 1 + 18 + 9 = √28 = 2√7
20 gru 21:42
Alejak: Dziękuję, a jeszcze takie zadanie:
Oblicz objętość czworościanu rozpiętego na wektorach a, b, c = b − 2a (te wartości co
wcześniej)
Ktoś w stanie pomóc?
20 gru 21:48
Janek191:
Objętość czworościanu jest równa wartości bezwzględnej iloczynu mieszanego trzech wektorów:
I ax ay az I
a b c = I bx by bz I
I cx cy cz I
20 gru 21:56