Funkcja liniowa; parametr m
Raphael: Dla jakiego m prosta (4−m2)x + (1−m)y + m = 0 jest wykresem funkcji rosnącej?
Jak to zrobić? Co tutaj jest współczynnikiem kierunkowym?
Czy jest potrzeba doprowadzania tego równania do postaci y=...?
20 gru 19:05
Kraterek: Tak, trzeba doprowadzić do postaci kierunkowej y = ...
20 gru 19:11
Raphael: y=my − m − 4x +xm2
co dalej?
20 gru 19:13
Raphael: w tym wypadku a=−4, a wtedy współczynnik kierunkowy nie zależy od m, a powinien
20 gru 19:14
Kraterek: m∊(−∞, −2) ∪ (1, 2)
20 gru 19:17
Kraterek: (1−m)y = −(4−m2)x − m
i dzielimy przez 1−m
20 gru 19:19
Kraterek: | | −(4−m2) | |
Współczynnik kierunkowy to będzie |
| |
| | 1−m | |
20 gru 19:20
Mila:

(4−m
2)x + (1−m)y + m = 0⇔
(1−m)*y=−(4−m
2)x−m /:(1−m) jeśli :
(1−m)≠0⇔m≠1
(m−2)*(m+2)*(1−m)>0⇔
m∊(−
∞,−2)∪(1,2)
20 gru 19:27
Raphael: ok, dziękuję za odpowiedzi
20 gru 19:32