Prędkości z nurtem i bez
Kraterek: Jak to rozwiązać? Janek wypłynął łódką z miejscowości X w dół rzeki (tzn. z nurtem). W tym
samym czasie Piotrek wyruszył mu naprzeciw z miejscowości Y, oddalonej od X o 30 km. Prędkość
płynięcia Piotrka (po stojącej wodzie − np. po jeziorze) jest 1,5 razy większa niż prędkość
Janka. Ile razy prędkość Piotrka jest większa od prędkości nurtu rzeki, jeśli płynąc z takimi
samymi prędkościami po jeziorze chłopcy spotkaliby się o 2 km bliżej miejscowości X niż płynąc
po rzece?
20 gru 19:03
Kraterek: ?
20 gru 20:51
===:
9
20 gru 21:45
===:
v − prędkość Janka
n − prędkość nurtu
Prędkość Piotrka to oczywiście 1,5v
Płynąc po jeziorze spotkaliby się 12 km od miejscowości X
(30:2,5*1=12 30:2,5*1,5=18)
Zatem płynąc po rzece spotkają się 14 km od miejscowości X
Teraz równość czasu
czyli 1,5v=9n
Prędkość Piotrka płynącego po stojącej wodzie jest 9 razy większa od prędkości nurtu
20 gru 22:06
Kraterek: Dziękuję bardzo
20 gru 22:37
===:
20 gru 22:38