20 gru 18:55
xxx: Może być, ładniej by to wyglądało, gdybyś pokazał to z granicami, ale tak też jest w sumie
poprawnie.
20 gru 19:04
tole: a jak to zrobic za pomoca granic?
20 gru 19:10
Mila:
Istnieje
f'(0)=−1
20 gru 19:18
tole: Mila a jak to zbadac tak jakby sobie to życzyli twórcy zadania?
20 gru 19:30
Mila:
Patrzyłam na wykres i wg mnie istnieje, ale mogę się mylić.
Licz granicę ilorazu różnicowego.
Po kolacji napiszę.
20 gru 19:38
Adamm: | | f(h)−f(0) | | h|h|−h | |
f'(0)=limh→0 |
| = limh→0 |
| = limh→0 |h|−1 = −1 |
| | h | | h | |
20 gru 19:41
Mila:
Albo tak:
| | f(x)−f(0) | | x*|x|−x−0 | |
f'(0)= lim x→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | x−0 | | x−0 | |
| | x*(|x|−1) | |
=limx→0 |
| =limx→0(|x|−1)=−1 |
| | x | |
20 gru 20:26
tade: dzieki
20 gru 20:33
Mila:

Wykres :
1) g(x)=x*|x|
Jak widać w zerze nie ma żadnego "urwiska", ani "szpica" stąd podejrzenie, że pochodna
istnieje.
2)
f(x)=x*|x|−x
20 gru 20:35