matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj
szybka pomoc:
Zbadaj monotoniczność ciągu
2n
an=
n+1
20 gru 18:38
Eta:
http://matematykadlastudenta.pl/strona/764.html
20 gru 18:39
Kacper:
Rosnący
20 gru 18:40
Mariusz:
Eta czemu dla studenta ja to jeszcze miałem w średniej
2n+2
a
n+1
=
n+2
2n
a
n
=
n+1
(2n+2)(n+1)−2n(n+2)
a
n+1
−a
n
=
(n+2)(n+1)
2n
2
+4n+2−2n
2
−4n
a
n+1
−a
n
=
(n+2)(n+1)
2
>0 dla n≥0
(n+2)(n+1)
21 gru 08:49