Udowodnij, że dla x∊R prawdziwa jest nierówność
ktoś: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność
x4+2x3−2x2+9>0
Ja to tutaj nic nie widzę. Pan wolframalpha także nie pokazuje jak to rozłożyć.
20 gru 17:47
Adamm: f(x)=x4+2x3−2x2+9
f'(x)=4x3+6x2−4x=2x(2x2+3x−2)=2x(2x+1)(x+2)
mamy 3 ekstrema, z czego x=0 oraz x=−2 to minimum
f(0)=9, f(−2)=1
zatem f(x)>0 dla x∊ℛ
20 gru 17:52
Adamm: nawet możemy powiedzieć więcej, f(x)≥1 dla x∊ℛ
20 gru 18:01
ktoś: x4−2x3−2x2+9>0
Przykład niestety źle przepisałem, ale to mało zmienia. Mam tylko pytanie skąd wiedzieć po
obliczeniu maksimów i minimów, że coś jest >0?
20 gru 18:03
Adamm: | | 1 | |
nie ma nieciągłości w punktach jak na przykład dla |
| , a limx→±∞ f(x) = ∞, stąd |
| | x−2 | |
możemy wnioskować że naszym minimum globalnym jest minimum lokalne, np. w przykładzie 17:52
mamy f(−2)=1 jako minimum globalne
20 gru 18:06
ICSP: x4 − 2x3 − 2x2 + 9 > x4 − 2x3 − 2x2 + 8 = (x−2)2(x2 + 2x + 2) ≥ 0 □
20 gru 18:08
ktoś: Ok dzięki za wyjaśnienie. ISCP też dzięki
20 gru 18:11
Eta:
x4−2x3−2x2+8+1= (x−2)2(x2+2x+2)+1 >0 dla każdego x∊R
20 gru 18:17
Eta:
20 gru 18:18