Rysowanie okręgu
Kacper: Dane jest przekształcenie płaszczyzny P określone wzorem : P(x,y) = (−x,y+1), gdzie x,y∊R
A)znajdź równanie obrazu okręgu o: x2+y2−2y−4=0 oraz wyznacz równania osi symetrii figury,
która jest sumą okręgu o i jego obrazu w przekształceniu P.
Problem polega na tym że: wyliczam środek okręgu S=[0,1] więc po przekształceniu według P
powinno być S1=[0,2]
Kiedy za x podstawie −x a za y y+1 już w równaniu okręgu wtedy środek wychodzi S=[0,0] co robię
źle ? Według odpowiedzi
Jest tak jak robię na początku czyli najpierw S potem S1 i na jego podstawie pisze rownanie
okręgu o2
20 gru 16:57
Kacper: Równanie wychodzi mi wtedy x
2+y
2−4y−1=0 −> kiedy przekształce środek
A x
2+y
2−5=0 kiedy podstawie pod rówanie okręgu
20 gru 17:02
Jerzy:
Jaki masz okrąg po przekształceniu ?
20 gru 17:07
Kacper: Tzn jeżeli najpierw przekształce środek i potem wyznacze okrąg to mam x2+y2−4y−1=0
A jeżeli odrazu przekształce rownanie okręgu to otrzymuje x2+y2−5=0
20 gru 17:11
Kacper: Wiem że 2 jest poprawne ponieważ przekształcenie jesy izometryczne jednak nie rozumiem czemu
nie działa opcja nr 1
20 gru 17:12
Jerzy:
Po przekształceniu: (−x)2 + (y+1)2 − 2(y+1) − 4 = 0 ⇔ x2 + y2 = 5
Masz okrąg: S(0,0) i r = √5
20 gru 17:17
Kacper: Tak a co robie źle tutaj:
o: X2+y2−2y−4=0 S(0,1)−−−> po przkeształceniu mam S1(−(0),1+1)=S1(0,2)
20 gru 17:19
Kacper: Zawsze muszę najpierw przekształcić cały okrąg ?
20 gru 17:25
Adamm: pomyśl, co oznacza to przekształcenie? podnosisz wszystkie y do góry o 1, a x zamieniasz z −x
czyli jeśli masz punkt y, to w jego miejsce będziesz miał punkt y−1, wystarczy wstawić y−1 pod
twojego
y
20 gru 17:28
Mila:

O
1: x
2+y
2−2y−4=0
x
2+(y−1)
2=5
S=(0,1)
P(x,y) = (−x,y+1) − przekształcenie izometryczne ( sprawdziłeś?)
S(0,1)→S'(0,2)
r'=
√5
II
x'=−x⇔x=−x'
y'=y+1⇔y=y'−1
Podstawiamy do równania okręgu:
(−x')
2+(y'−1−1)
2=5
(x')
2+(y'−2)
2=5⇔
x
2+(y−2)
2=5
20 gru 18:09
Eta:
20 gru 18:27
Mila:
20 gru 18:28