Równanie z logarytmami.
xxx: Ile rozwiązań ma równanie: log(54−x2) = 3logx ? Znaleźć je z dokładnością do 0.5.
Zrobiłam tak: D: x>0 ∧ 54−x2>0 ⇔ x∊(0,3√6)
log(54−x2) = 3logx ⇒ log(54−x2) = logx3 ⇒ 54−x2 = x3 ⇒ x3+x2−54 = 0 i nie wiem, co
dalej.
20 gru 16:10
Adamm: f(x)=x3+x2−54
f'(x)=3x2+2x
funkcja rośnie dla x∊(−∞;−2/3>, f(−2/3)<0 zatem nie ma rozwiązań w tym przedziale
dla <−2/3;0> funkcja maleje, nawet nie ma co rozpatrywać
mamy jedno rozwiązanie dla f(x)=0 dla x>0
teraz trzeba szukać zmian znaku
f(3)<0 ale f(4)>0 czyli rozwiązanie jest gdzieś pomiędzy f(3) a f(4), możemy powiedzieć że
f(x)=0 dla x≈3,5
20 gru 16:17
Jerzy:
Rozwiązań szukamy tylko w przedziale (0,3
√6) , więc po co nam pochodna,
od razu wykorzystujemy twierdzenie Darboux
20 gru 16:21
Adamm: Jerzy, spróbuj bez pochodnej powiedzieć ile mamy rozwiązań
20 gru 16:24
Jerzy:
Masz rację

mamy gwarancję, że f(x) stale rośnie w tym przedziale
20 gru 16:27
xxx: Czyli najpierw udowadniam, korzystająć z pochodnej, że funkcja jest na przedziale (0,3
√6)
rosnąca,a później wyznaczam rozwiązanie korzystając z tw. Darboux. Dziękuję wam serdecznie
20 gru 16:29