rozwiąż podstawiając pomocniczą niewodamą
Mhm:
1.(x2 + x +1)(x2 + x +2)−12 = 0.
2.(x−3)−2√x−3−3 = 0
3. x +7√x−6 = 0.
20 gru 15:49
Adamm: czy to naprawdę jest takie trudne?
20 gru 15:51
Mhm: Dzięki za pomoc kumplu
20 gru 15:51
Adamm: t=x
2+x+1/2≥1/4
x
2+x−3=0
20 gru 15:54
Adamm: nie jestem twoim kumplem
20 gru 15:55
Mila:
1)
(x
2 + x +1)(x
2 + x +2)−12 = 0
x
2+x+1=t
t*(t+1)−12=0
t
2+t−12=0
Δ=49
t=−4 lub t=3
x
2+x+1=−4 lub x
2+x+1=3 rozwiązuj dalej sama
20 gru 18:56
Mila:
2)
(x−3)−2√x−3−3 = 0
x−3≥0⇔x≥3
√x−3=t , t≥0
t2−2t−3=0
dalej sama?
20 gru 18:58
Mila:
3.)
x +7
√x−6 = 0.
x≥0
√x=t, t≥0
t
2+7t−6=0
Δ=73
| | −7−√73 | | −7+√73 | |
t= |
| <0 rozw. nie należy do D lub t= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 122−14√73 | | 61−7√73 | |
x= |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
20 gru 19:05
Mariusz:
Jasne Adam prawdopodobieństwo że dwóch losowo wybranych użytkowników forum
będzie kumplami jest bliskie zeru
20 gru 19:50
Adamm: Mariusz, zauważyłeś jak się on do mnie odnosi?
20 gru 19:52
KKrzysiek: Spokojnie. To tylko forum.
20 gru 19:55
Adamm: wiem, jestem spokojny
ale nigdy już nikomu z takim nickiem nawet nie będę próbował pomóc
20 gru 19:56
Mariusz:
Tutaj akurat zadanie naprawdę nie jest takie trudne , jak przeczyta ze zrozumieniem treść
zadania
to ma nawet podane co ma zrobić ale na ogół mnie także nie podobają się takie odpowiedzi
Brawo Mila , dobra robota
20 gru 20:08
Kacper:
Jak większość nie potrafi rozwiązać zwykłego równania kwadratowego, to dla nich to jest trudne.
Porównujecie poziom trudności na zasadzie − ja umiem − to znaczy że jest proste.
20 gru 20:12
Adamm: skoro już napisałem to poprawię swoje rozwiązanie
t=x
2+x+3/2≥5/4
x
2+x+3/2=7/2
x
2+x−2=0
x=1 lub x=−2
20 gru 20:24