Stereometria, obliczanie kąta pomiędzy krawędzią podstawy a krawędzią boczną
Ania26: Na rysunku jest ostrosłup prawidłowy trójkątny w którym wysokość i krawędź podstawy mają taką
samą długość. Oblicz miarę kąta α.
Kąt α to kąt pomiędzy krawędzią podstawy a krawędzią boczną ostroslupa.
Wynik w odpowiedziach: cosα= √3/4.
20 gru 15:22
Jerzy:
I gdzie problem ?
Potrafisz obliczyć wysokość podstawy ?
Potrafisz obliczyć wysokość ściany bocznej ?
Jeśli tak, to po zadaniu.
20 gru 15:28
Jerzy:

a − krawędż podstawy i zarazem wysokoąś
x − 1/3 wysokości podstawy
H − wysokość ściany bocznej
..... i działaj.
20 gru 15:30
Ania26: a2 + (a√3/6)2 = H2
a2 + 3a2/36 =H2
4a2/36=H2 /√
2a/6=H
a/3=H
Cosα= (a/2)/(a/3)
Cosα= 3/2
Co robię źle?
20 gru 15:42
Jerzy:
Teraz musisz wyznaczyć długość krawędzi bocznej.
20 gru 15:48
Jerzy:
| | 2a√3 | |
Krawędż boczna wynosi: d = |
| |
| | 3 | |
| | (a/2) | | a | | 3 | | √3 | |
cosα = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 2a√3/3 | | 2 | | 2a√3 | | 4 | |
20 gru 15:57
Jerzy:

Krawędż boczną wyznacz z tego trójkąta:
20 gru 15:58
Ania26: Dziękuję za pomoc!
21 gru 11:46