8x | 4x | |||
f'(x) = | = | |||
2√4x2+4 | √4x2+4 |
2x | ||
można było skrócić do | ||
√x2+1 |
√4(x+Δx)2+4−√4x2+4 | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
4(x+Δx)2+4−(4x2+4) | ||
limΔx→0 | ||
Δx(√4(x+Δx)2+4+√4x2+4) |
4x2+8xΔx+(Δx)2−4x2−4 | ||
limΔx→0 | ||
Δx(√4(x+Δx)2+4+√4x2+4) |
(8x+Δx)Δx | ||
limΔx→0 | ||
Δx(√4(x+Δx)2+4+√4x2+4) |
8x+Δx | ||
limΔx→0 | ||
√4(x+Δx)2+4+√4x2+4 |
8x | ||
= | ||
2√4x2+4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |