trygonometria funkcja okresowa
Maja: Czy funkcja f jest funkcja okresową? jeśli tak , to wyznacz okres podstawowy tej funkcji .
f(x) = sin4√2x + cos3√2x gdzie x∊R ... bardzo proszę o pomoc ...nie wiem jak się za to
zabrać
20 gru 12:33
Jerzy:
Funkcja jest okresowa,jeśli istnieje takie T,że f(x + T) = f(x)
f(x + T) = sin[4√2(x + T)] + cos[3√2(x + T) = sin(4√2x + 4√2T) + cos(3√2x + 3√2T)
podstawmy: T = √2π
f(x + √2T) = sin(4√2x + 8π) + cos(3√2x + 6π) = sin4√2 + cos3√2 = f(x0
Funkcja jest okresowa, T = √2π
20 gru 13:01
Maja: Jerzy dziękuję

a możesz mi powiedzieć skąd wiemy ze za T podstawiamy akurat
√2 π
20 gru 13:36
Jerzy:
Zgadujemy .... po takim podstawieniu otrzymujemy w nawiasach: 8π = 2*4*π ; 6π = 2*3*π
( czyli wielokrotność kąta 2π)
20 gru 13:46
Maja: hmm nie wiem czy moja nauczycielka zaakceptuje rozwiązanie ze zgadywaniem....nie dałoby się
tego zrobić inaczej?
20 gru 13:52
relaa:
W takim razie może taki sposób?
sin(4
√2x + 4
√2T) + cos(3
√2x + 3
√2T) =
= sin(4
√2x)cos(4
√2T) + sin(4
√2T)cos(4
√2x) +
cos(3
√2x)cos(3
√2T) − sin(3
√2x)sin(3
√2T)
sin(4√2x)cos(4
√2T) + sin(4
√2T)cos(4
√2x) +
cos(3√2x)cos(3
√2T) − sin(3
√2x)sin(3
√2T) =
sin(4√2x) +
cos(3√2x)
Po porównaniu otrzymujemy
cos(4
√2T) = 1 ∧ sin(4
√2T) = 0 ∧ cos(3
√2T) = 1∧ sin(3
√2T) = 0
cos(4
√2T) = cos(3
√2T)
4
√2T = 3
√2T + k • 2π ∨ 4
√2T = −3
√2T + k • 2π
| | √2 | |
T = k • √2π ∨ T = k • |
| π |
| | 7 | |
sin(4
√2T) = sin(3
√2T)
4
√2T = 3
√2T + k • 2π ∨ 4
√2T = π − 3
√2T + k • 2π
| | π | | √2 | |
T = k • √2π ∨ T = |
| + k • |
| |
| | 7√2 | | 7 | |
Okresem podstawowym jest wspólna najmniejsza dodatnia wartość tych rozwiązań, więc T =
√2π.
20 gru 14:24
Mila:
| | 2π | | π | | √2π | |
y=sin4√2x : T1= |
| = |
| = |
| |
| | 4√2 | | 2√2 | | 4 | |
| | 2π | | √2π | |
y=cos3√2x : T2= |
| = |
| |
| | 3√2 | | 3 | |
wypisujemy kolejne wielokrotności:
| √2π | | 2√2π | | 3√2π | | 4√2π | | 5√2π | |
| , |
| , |
| , |
| =√2π, |
| ,.. |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| √2π | | 2√2π | | 3√2π | | 4√2π | |
| , |
| , |
| =√2π, |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
T=
√2π
[N[=====]
20 gru 18:51