Funkcje odwrotne.
xxx: Znaleźć funkcję odwrotną do funkcji f(x) := (ex + e−x)/2 określonej na dziedzinie ]−∞,0]
20 gru 10:31
xxx: Tam jest f(x) :=(ex + e −x)/2
20 gru 10:33
jc: Znów zadanie dla wielbicieli liczb ujemnych.
Ponieważ do niech nie należę, więc odwrócę funkcję [0,
∞) → [1,
∞).
e
x + e
−x = 2y
e
2x − 2y e
x + 1 = 0
e
2x − 2y e
x + y
2 = y
2 − 1
(e
x − y)
2 = y
2 − 1
e
x = y ±
√y2 − 1
Wybieramy + bo x ≥ 0. Ty wybierzesz − bo u Ciebie x ≤ 0.
f
−1(y) = x = ln (y +
√y2 − 1)
20 gru 10:43
xxx: Dziękuje bardzo za pomoc
20 gru 10:54