matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć granice
andrzej:
2n−5
lim(n−>
∞
) (
)
(
7n)
3+2n
19 gru 23:50
andrzej:
2n−5
sory tu powinno być (
)
7n
2+2n
19 gru 23:51
Janek191:
2 n − 5
5
( 1 −
)
2n
2n
a
n
= (
)
7n
= [
]
3,5
2 n + 2
2
(1 +
)
2n
2n
więc
e
−5
lim a
n
= [
]
3,5
= ( e
−7
)
3,5
= e
− 24,5
e
2
n→
∞
20 gru 10:20