czworokąty na płaszczyźnie kartezjańskiej
Smutny słaby uczeń: Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz współrzędne czwartego
wierzchołka równoległoboku, jeżeli:
A=(−2,−2) B=(8,2) D=(4,6)
19 gru 23:10
Eta:

→ →
AB=[10,4] =DC=[4−x, 6−y] ⇒ 4−x=10 i 6−y= 4 ⇒ C(x,y)= (..... , ....)
19 gru 23:17
Smutny słaby uczeń: Dziękuje

Wyszło mi! C= 14,10
19 gru 23:33
Eta:

Nawet odejmować nie umiesz?
D( −6, 2)
19 gru 23:37
Smutny słaby uczeń: Bez przesady... Miałam obliczyć pkt C. Pkt D jest w poleceniu. Obliczyłam to w taki sposób:
AB=DC
AB= (8+2, 2+2) = 10,4
DC= (x−4,y−6)
(10,4)=(x−4,y−6)
10=x−4
14=x
4=y−6
10=y
więc C=(14,10)
Na końcu podrecznika mam odpowiedzi i tam była taka sama odpowiedź jak moja.
19 gru 23:42
Eta:
Ok .... to ja źle oznaczyłam punkty sorry
20 gru 00:23