czworokąty na płaszczyźnie kartezjańskiej
Smutny słaby uczeń: Wykaż, że prosta zawierająca środki przekątnych trapezu ABCD jest równoległa do podstaw AB i
CD, gdy:
A=(−4,0) B=(14,−6) C=(8,4) D=(2,6)
19 gru 23:07
Mila:

A=(−4,0) B=(14,−6) C=(8,4) D=(2,6)
AB
→=[18,−6]
CD
→=[−6,2]
| 18 | | −6 | |
| =−3 i |
| =−3 wektory równoległe, zatem proste AB||CD |
| −6 | | 2 | |
Środek AC:
K(a,b)
K=(2,2)
Środek DB:
L=(c,d)
| | 14+2 | | −6+6 | |
c= |
| =8 i d= |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
L=(8,0)
KL
→=[8−2,0−2]=(6,−2)
| −6 | | 2 | |
| =−1 i |
| =−1⇔KL||CD |
| 6 | | −2 | |
II sposób
Równania prostych , a właściwie wyznaczenie wsp. kierunkowych:
prostych AB
CD
KL
Są jednakowe.
19 gru 23:53
Smutny słaby uczeń: Dziękuję <3
20 gru 00:02
Smutny słaby uczeń: A czy wektor AB nie równa się (−18,6)? Wzór o ile się nie mylę to (xa−xb, ya−yb), więc
(−4−14,0+6)=(−18,6)
20 gru 00:07
Mila:
Odwrotnie wzór.
Od wsp. końca odejmujesz wsp. początku.
20 gru 00:09