w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 6 cm i 8 cm wpisujemy prostokąty w tak
Agula:

w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 6 cm i 8 cm wpisujemy prostokąty w taki sposób jak na
rysunku obok wyznacz wymiary tego prostokąta które ma największe pole powierzchni.
Prosze o pomoc
13 sty 17:20
Kicia: pomocy prosze !
13 sty 18:26
Kicia: Ludki umie ktos to rozwiazac ? chociaz mala podpowiedz
13 sty 20:52
paziówna:

a,b>0 ∧ b<6 ∧ a<8
ΔCDF~ΔEFB:
(6 − b)(8 − a) = ab
48 − 8b − 6a + ab − ab = 0
24 − 4b − 3a = 0
Szukasz pola tego prostokąta:
| | 4 | | −4 | |
a*b = (8 − |
| b)b = |
| b2 + 8b |
| | 3 | | 3 | |
Powstała f. kwadratowa − jej wykresem jest parabola o ramionach skierowanych w dół. Zatem
osiąga największą wartość w wierzchołku:
a = 4 (cm)
wymiary: 3x4 (cm)
13 sty 23:40
Katarzyna : W trójkącie prostokątnym o wymiarach 6 cm, 8cm,10cm wykreślono wysokość opuszczoną na
przeciwprostokątną . Oblicz długość tej wysokości

P.s Potrzebne na jutro
3 sty 19:06