aaa
PrzyszlyMakler:

Odcinki AK i BL są wysokosciami trojkata ABC a punkt S jest punktem ich przeciecia. Uzasadnij,
że okręgi opisane na trójkątach ABC i ABS mają promienie równej długości.
Oczywiscie, że tak będzie, bo ten okrąg opisany na trójkącie ABS i ABC będzie styczny w
punktach A i B, a okrąg styczny do dwóch punktów można narysować tylko w jeden sposób, więc te
promienie będą równej dlugości.
Pytanie− czy taki dowód wystarczy czy coś trzeba jeszcze się pobawić? Szczerze to nie wiem, a w
internetach nie ma rozwiązania tego
19 gru 22:31
===:
To co napisałeś to totalna bz...

a nie dowód
19 gru 22:50
Eta:
Potwierdzam .... to co napisał
===
19 gru 22:58
PrzyszlyMakler: super, to teraz chętnie się dowiem jak to zrobić poprawnie
19 gru 22:59
Kacper: .
19 gru 23:02
===:
Środek okręgu opisanego to punkt przecięcia się symetralnych boków.
AB to zarówno bok trójkąta ABC jak i ABS ... może to Cię naprowadzi
19 gru 23:06
Eta:

1/ Zapamiętaj ,że wierzchołki oznaczamy wielkimi literami!
Z twierdzenia sinusów w ΔABC i w Δ ABS
R −−− dł. promieni okręgów opisanych na trójkątach ABC i ABS
| a | | a | |
2R= |
| = |
| =.... |
| sinα | | sin(180o−α) | |
wniosek: .................
19 gru 23:06
5-latek:

Witam

Moze najpierw zrobilbym konstrukcje zdania czyli skonstruwal te okregi
Wiemy ze srodek okregu opisanego na trojkacie lezy na przecieciu symetrallnych bokow
Potem szukal zaleznosci z wysokoscia
19 gru 23:06
jc:

Zrób taki rysunek. AD to prosta zawierająca wysokość trójkąta ABC.
Niech prosta BS będzie odbiciem symetrycznym prostej BD względem AB.
S jest obrazem D.
kąt ACD = kąt ABAD= kąt ABF
Wniosek kąt AFC jest prosty, a więc BF jest wysokością.
Jak odbijesz narysowany okrąg względem prostej AB, otrzymasz okrąg
przechodzący przez ASB. Zatem okręgi z treści zadania mają równe promienie.
19 gru 23:06
Eta:
19 gru 23:07
jc: 5−latku, łatwiej odwrotnie. Najpierw rysujesz okrąg, a potem wpisujesz trójkąt.
19 gru 23:09
Mila:

1) Okrąg może być styczny do boku.
2) Przez punkt może okrąg przechodzić.
====================
δ=180−γ
W ΔABC z tw. sinusów:
W ΔABS:
| c | | c | | c | |
2r= |
| = |
| = |
| =2R⇔ |
| sinδ | | sin(180−γ) | | sinγ | |
r=R
19 gru 23:09
jc: Mamy więc dwa dowody, jeden rachunkowy, drugi oparty na symetrii.
19 gru 23:10
5-latek: Witaj
jc
19 gru 23:10
jc: Dobry wieczór 5−latku.
Widzę, że zabrałeś się za poważną geometrię. Kiedyś takiej próbowano uczyć.
Pamiętam − nic nie rozumiałem.
Czasem zaglądam do książki Domana: Wykłady z geometrii elementarnej.
Popatrzę na obrazki ...
19 gru 23:20
PrzyszlyMakler:

Super Wam to wyszło

. A i bardzo chętnie oznaczałbym wierzchołki dużymi ltierami, lecz
klikając na symbol "T" nawet z caps lockiem są małe litery.
19 gru 23:23
Adamm: przytrzymaj shift zamiast caps locka
19 gru 23:24
Eta:
19 gru 23:25
PrzyszlyMakler: Ok, dzięki. Przyda się na przyszłość
19 gru 23:27