Problem z granicami
tomuś: Po raz kolejny to znowu ja ..
Nie wiem co wykonuję zle ale kompletnie dostaję inne wyniki niż w odp. , książka mówi że obie
| | 1 | |
granice maja byc równe odpowiednio − |
| |
| | 3 | |
A granice mam takie:
x−−>0
x−−>0
Z 1 jak i z 2 dostaję ciągle 0
19 gru 22:31
jc: Znów wielbiciele liczb ujemnych. Granice równe minus 1/3.
19 gru 22:37
tomuś: wybacz ale nie widze tak od razu tego, pokazałbyś chociaż jak to zapisałeś bo siedze już nad
tym trochę czasu
i nie mogę sobie poradzić ani z 1 ani z 2 ...
19 gru 22:42
jc: Kilka razy Hospital.
19 gru 22:45
Adamm: | | sin2x−x2 | | sin2x−x2 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2sin2x | | x4 | |
| | sin(2x)−2x | | 2cos(2x)−2 | | −4sin2x | |
=limx→0 |
| =limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | 4x3 | | 12x2 | | 12x2 | |
19 gru 23:10
tomuś: Adamm skąd w mianowniku x4?
19 gru 23:18
19 gru 23:19
tomuś: zrozumiałem ...dzięki Ci bardzo !
19 gru 23:25