Parzystość, nieparzystość i okresowość funkcji
Karol: Witam. Mógłby mi ktoś pomóc obliczyć parzystość, nieparzystość, okresowość oraz punkty
przecięcia z osiami OX i OY funkcji: f(x)=ln(x2−1)
19 gru 22:10
Adamm: f(−x)=ln((−x)
2−1)=ln(x
2−1)=f(x)
funkcja jest parzysta
f(x+T)=f(x)
ln(x
2+2xT+T
2−1)=ln(x
2−1)
x
2+2xT+T
2−1=x
2−1
T(2x+T)=0
funkcja nie jest okresowa
nie ma przecięcia z osią OY (x≠0)
ln(x
2−1)=0
x
2−1=1
x=±
√2
punkty przecięcia z osią OX to (
√2;0) oraz (−
√2;0)
19 gru 22:14
Karol: dziękuję za pomoc
19 gru 22:16