W okręgu poprowadzono cięciwę odległą od srodka okręgu o 16cm.
Michalina: W okręgu poprowadzono cięciwę odległą od srodka okręgu o 16cm. Oblicz pole koła
ograniczonego tym okręgiem, jeżeli stosunek długości cięciwy do dlugości promienia jest 6:5.
13 sty 17:19
Sabin:

Masz trójkąt równoramienny, odcinek długości 16 jest jego wysokością i dzieli cięciwę na 2
równe odcinki.
Z tw.Pitagorasa (1) oraz z danych z zadania (2) robimy układ:
16
2 + (
d2)
2 = r
2
dr =
65
co po rozwiązaniu da r = 20, a stąd pole P = 400π
14 sty 00:18