wartość bezwzględna
weronika:
Witam proszę o sprawdzenie oraz mam pytanie do poniższej nierówności w kroku 1*

|x
2−x|≤12
1*
|x
2−x| ≥0 dla x∊(−
∞;0>U<1;
∞)
x
2−x−12≤0
Δ=49
x1=−3
x2=4
x∊<−3;4>
Pytanie: Czy trzeba teraz zrobić część wspólna <−3;4> z przedziałem (−
∞;0>U<1;
∞) ?
2*
|x
2−x|<0 dla x∊(0;1)
−x
2+x−12≤0
Δ<0
brak rozwiązań w tym przedziale
19 gru 21:25
Adamm: źle bo nie opuściłeś nawiasów i rozpatrujesz inne równania
|x2−x|≤12
−12≤x2−x≤12
19 gru 21:27
Weronika :
Ktoś inny pomoże?:(
19 gru 21:38
Mila:
Weroniko, źle zaczęłaś. Masz dobrą podpowiedź 21:27.
Przecież z definicji wartości bezwzględnej wiadomo, że :
|x2−x|≥0 a Ty piszesz, że tylko w przedziałach.
=============================
|a|<12⇔−12<a<12
zatem:
|x2−x|≤12⇔−12≤x2−x≤12 rozwiązujemy dwie nierówności kwadratowe:
x2−x≥−12 i x2−x≤12⇔
x2−x+12≥0 i x2−x−12≤0
Δ= 1−4*12<0⇔x2−x+12>0 dla każdego x∊R i Δ=1+4*12=49⇔
x=−3 lub x=4⇔x∊<−3,4>
odp.
x∊<−3,4>
19 gru 22:05