matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając z reguły różniczkowania obliczyć pochodną:
Example:
Korzystając z reguły różniczkowania obliczyć pochodną: f(x)=x
(1/x)
19 gru 19:57
Adamm:
1
f'(x)=x
1/x
*(ln(x)
)'
x
19 gru 20:02
piotr:
1
ln(x)
(x
1/x
)' = x
1/x
(
−
)
x
2
x
2
19 gru 20:04