Pierwiastki wielokrotne
Livet: Dla jakich wartości parametrów a, b liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
jeśli:
W(x) = x4 + x3 − 3x2 + (a − b)x + a + 2b r = −1
Czy mógłby ktoś pomóc?
Odp: a = −4, b = 1.
19 gru 19:02
Adamm: W(−1)=0
W'(−1)=0
W''(−1)=0
jeśli nie znasz pochodnych to możesz podzielić 3 razy W(x) przez x+1 i reszty przyrównać do
zera
19 gru 19:06
Eta:
Można też tak ( bez pochodnych)
W(x)= (x+1)3(x−k) , gdzie k −−− czwarty pierwiastek W(x)
Po wykonaniu działań i uporządkowaniu:
W(x) = x4+(3−k)x3+(3−3k)x2+(1−3k)x −k i W(x)= x4+x3−3x2+(a−b)x+a+2b
z równości wielomianów :
3−k=1 ⇒ k=2 −− czwarty pierwiastek
to a+2b= −k i a−b= 1−3k
........................
otrzymasz odp : a= −4 , b= 1
19 gru 20:21