r = 4 − 2√3
Mamy
| r | |
= tg 15o = 2 − √3 ⇒ r = (2 − √3) x | |
| x |
| r | ||
x = | = 2 | |
| 2 −√3 |
| h | √3 | ||
= tg 30o = | |||
| x | 3 |
| √3 | 2 | |||
h = x * | = | √3 | ||
| 3 | 3 |
Z własności trójkąta o kątach : 30o, 60o, 90o
|AC|=|BC|=2h i |DC|= h= x+r i |DB|=|AD|=h√3
| 1 | ||
P(ABC)= | *2h*2h*sin120o ⇒ P=h2√3 | |
| 2 |
| r | w | 8√3−12 | |||
= | ⇒ h= | ||||
| h√3 | 2h | 3 |
| 2√3 | ||
to h= w+r= .... = | ||
| 3 |
2α+2β= 180o ⇒ α+β=90o
zatem trójkąt BOC jest prostokątny |<BOC|=90o
Z podobieństwa trójkątów : BOE i COE
| 3 | r | 16 | ||||
= | ⇒r2=3*a ⇒ a= | to |AB|=2a=......... | ||||
| r | a | 3 |