funkcja ciągła
Wiki : Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f określona wzorem jest ciągła na R? odpowiedź
uzasadnij.
b+ 3(x−1)2 dla x ≤ 0
f(x)=
x sin a/x dla x>0
Ma wyjść a∊R, b=−3. wiem, może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego a należy do R?
19 gru 18:46
Adamm: limx→0+ xsin(a/x) = 0
ponieważ −x≤xsin(a/x)≤x
widzisz już że dobór a jest bez znaczenia?
19 gru 19:00
Wiki : czyli z twierdzenia o 3 ciągach można to wytłumaczyć? bo z jednej strony bierzemy 1, a z
drugiej −1?
jeśli o to chodzi, to rozumiem
19 gru 19:12
Adamm: to że granica jest równa zero, tak
ale z twierdzenia o 3 funkcjach, nie ciągach
19 gru 19:13
Wiki : to miałam na myśli, przejęzyczenie, ale dziękuję bardzo!
19 gru 19:18