d=a√2 (przekątna kwadratu)
| 1 | 1 | ||
d = | a√2
| ||
| 2 | 2 |
| H | ||||||||
tg60o = | ||||||||
|
| 1 | ||
√3 * | a√2 = H
| |
| 2 |
| a√6 | ||
H= | ||
| 2 |
| 1 | ||
h2=H2 + ( | a)2
| |
| 2 |
| 6a2 | a2 | |||
h2= | + | |||
| 4 | 4 |
| 7a2 | ||
h2= | ||
| 4 |
| a√7 | ||
h= | ||
| 2 |
| 1 | 2 | 1 | √7 | ||||||||||||
cosα= | = | a * | = | = | ||||||||||||
| h | 2 | a√7 | √7 | 7 |
Jeju dzieki wielkie
jakis einstein matematyczny
a jeszcze mam pytanie co do kąta miedzy wysokoscia sciany bocznej a podstawa w ostr. praw.
czworo. wyglada tak?