matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pierwiastek równania
Magda:
Liczby x
1
x
2
sa pierwiastkami równania x
2
+10x−24=0 i x1<x2 oblicz 2x
1
+ x
2
19 gru 18:13
Adamm:
x
2
+10x−24=0 ⇔ x=2 lub x=−12 2x
1
+x
2
=−24+2=−22
19 gru 18:15