prawdopodobieństwo, zmienna losowa
kolka: Gra polega na jednoczesnym rzucie dwiema monetami i kostką do gry.
Gracz wygra 50 zł, jeśli w jednym rzucie wypadną 2 orły i liczba oczek równą 6.
Jeśli liczba oczek będzie mniejsza od 3 i jednocześnie wypadną dwie reszki, to gracz otrzyma 10
zł.
W pozostałych przypadkach gracz traci 20zł. Niech zmienną losową X będzie wysokość wygranej
(przegranej) gracza w jednej grze.
a) Zapisać funkcję rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej X (tabelka).
b) Obliczyć prawdopodobieństwa:
− gracz wygra co najmniej 60 zł,
− gracz wygra mniej niż 15 zł,
− gracz wygra kwotę od 30 do 50 zł.
c) Oblicz i zinterpretuj E(X), D(X).
19 gru 17:16
g:
P(+50zł) = 1/4 * 1/6 = 1/24
P(+10zł) = 1/4 * 2/6 = 2/24
P(−20zł) = 1 − 1/24 − 2/24 = 21/24
20 gru 12:24