Zbadaj, czy funkcja jest różniczkowalna w punkcie
qwe: Zbadaj, czy funkcja jest różniczkowalna w punkcie.
| | ⎧ | xsin 1x, x≠0 | |
| f(x)= | ⎩ | 0, x=0 |
|
19 gru 14:48
g:
f ' = sin(1/x) − cos(1/x) / x
sama funkcja f(x) jest wprawdzie ciągła, ale pochodna w x=0 nie istnieje, bo
nie istnieje limx→0 f ' (x)
20 gru 12:16
jc:
| | f(h)−f(0) | |
f'(0) = limh→0 |
| = limh→0 sin {1/h}, ta granica nie istnieje |
| | h | |
Fakt, że f'(x) nie ma granicy w zerze nie sprawia, że f'(0) nie istnieje.
[x
2 sin(1/x) ]' = 2x sin(1/x) − cos(1/x) nie ma granicy w zerze.
| h2 sin(1/h) | |
| →0 przy h →0. |
| h | |
20 gru 12:59