dziedzina
Rafal: Jak powinna wyglądać dziedzina równania xx+5=9?
19 gru 14:45
Adamm: to zależy z kim będziesz rozmawiał
np. niektórzy powiedzą że x>0 musi być i koniec
ale np. dla x=−3 masz poprawne rozwiązanie
19 gru 14:53
Rafal: Załóżmy, że "rozmawiam" z egzaminatorem maturalnym. Wtedy co?
19 gru 14:55
Adamm: kto wie?
19 gru 14:57
19 gru 15:01
Adamm: dla x>0 oczywiście mamy normalne wyrażenie
dla x=0 mamy normalne wyrażenie, ale od razu można wykluczyć bo 0≠9
dla x<0 powiedziałbym że o ile x+5 jest liczbą wymierną o mianowniku nieparzystym to wszystko
jest w porządku
ale może się mylę
19 gru 15:02