całka oznaczona, pole figury
studentka: Oblicz za pomocą całki oznaczonej pole figury ograniczonej podanymi liniami.
Naszkicuj figure, zaznacz obliczane pole.
xy = 1 , xy =8 , y = x2 , y = 1/8 x2
19 gru 14:40
Jerzy:

Widzisz obszar całkowania ? ( ustal granice )
19 gru 14:44
Jerzy:
| | 1 | | 8 | | x2 | |
P = 1∫2(x2 − |
| )dx + 2∫4( |
| − |
| )dx |
| | x | | x | | 8 | |
19 gru 14:46
Adamm:

P=|∫
12x
2−1/x dx|+|∫
24x
2/8−8/x dx |
19 gru 14:48
Jerzy:
Adamm ... zła kolejność w drugiej całce
19 gru 14:50
Adamm: wartość bezwzględna
19 gru 14:50
Jerzy:
Nie zuważyłem
19 gru 14:54
studentka: czyli granice, tak jak widzę wyżej, najpierw 1−2 , potem 2−4.
dziękuję pięknie, pozdrawiam!
19 gru 15:26