pochodne
lolekx2: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć te 2 przykłady oraz ich rozwiązanie?
((arcsinx)tgx)'
(xcosx)'
wykładowca zalecił stosowanie
arcsinxtgx=etgx*ln(x)*arcsinx
ale ja nie rozumiem tego wzoru. Czy z niego też mamy wyliczyć pochodną czy jest on już sam w
sobie pochodną?
19 gru 14:04
Jerzy:
f(x) = (arcsinx)tgx = etgx*ln(arcsinx)
f'(x) = (arcsinx)tgx*[tgx*ln(arcsinx)]' = ... i licz dalej.
19 gru 14:13
Jerzy:
f(x) = x
cosx = e
cosx*lnx
| | cosx | |
f'(x) = xcosx*(−sinx*lnx + |
| ) |
| | x | |
19 gru 14:15
Jerzy:
Na pewno wykładowca nie napisał tak, jak Ty. ( bo to jest błąd )
19 gru 14:17
lolekx2: etgx*ln(arcsinx)
czy to jest pochodna czy z tego należy wyliczyć pochodną bo jest to po prostu przekształcenie
tamtego zapisu?
19 gru 14:25
lolekx2: a jak liczyć pochodną pierwiastka ntego stopnia?
np 4√625
19 gru 14:26
Jerzy:
Pokazałem Ci o 14:13
Pochodna ze stałej = 0
19 gru 14:29
lolekx2: Przepraszam nie wyświetliło przed odświeżeniem strony.
a np pochodną z 4√x
czy jest to po prostu przekształcenie na zasadzie x1/4=1/4X−3/4
19 gru 14:36
Jerzy:
Tak.
19 gru 14:39
lolekx2: Dziękuję za pomoc
19 gru 14:51