matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie rozniczkowe
daz:
rownanie rozniczkowe, ktoś coś? Z góry dzieki cosy (siny − 3x
2
cosy) dx + xdy = 0
19 gru 12:32
Mariusz:
(cos(y)sin(y)−3x
2
cos
2
(y))dx+xdy=0 u=tan(y)
du
cos
2
(y)−sin(y)(−sin(y))
dy
=
dx
cos
2
(y)
dx
du
dy
=(1+tan
2
(y))
dx
dx
u'=(1+u
2
)y'
1
y'=
u'
1+u
2
cos
2
(y)
cos
2
(y)=
sin
2
(y)+cos
2
(y)
1
cos
2
(y)=
1+tan
2
(y)
2tan(x)
sin(2y)=
1+tan
2
(y)
u
1
1
−3x
2
+x
u'=0
1+u
2
1+u
2
1+u
2
u−3x
2
+xu'=0 xu'+u=3x
2
(xu)'=3x
2
xu=x
3
+C xtan(y)−x
3
=C
20 gru 21:26