Całkowanie przez części
joan.0: Oblicz przez podział na części:
∫arctg2(x)dx
19 gru 11:04
Jerzy:
A co to za metoda ?
19 gru 11:04
joan.0: *przez części
19 gru 11:05
Jerzy:
1 = v' u = arctg
2x
| | 2arctgx | |
x = v u' = |
| |
| | 1 + x2 | |
19 gru 11:11
Mariusz:
| | x | |
xarctan2(x)−∫ |
| arctan(x)dx |
| | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | lnI1+x2I | |
=xarctan2(x)−( |
| ln|1+x2|arctan(x)− |
| ∫ |
| dx) |
| | 2 | | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | 2lnI1+x2I | |
=xarctan2(x)− |
| ln|1+x2|arctan(x)+ |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 4 | | 1+x2 | |
Teraz będzie trzeba pobawić się zespolonymi
ln|1+x
2|=ln|1+ix|+ln|1−ix|
A(1+ix)+B(1−ix)=2
A+B=2
iA−iB=0
A+B=2
A−B=0
A=1
B=1
| | 1 | |
=xarctan2(x)− |
| ln|1+x2|arctan(x)+ |
| | 2 | |
| 1 | | ln|1−ix| | | ln|1+ix| | | ln|1−ix| | | ln|1+ix| | |
| ∫( |
| + |
| + |
| + |
| )dx |
| 4 | | 1−ix | | 1−ix | | 1+ix | | 1+ix | |
Teraz spróbuj podstawieniami dojść do takiej całki nieelementarnej
19 gru 11:27
Mariusz:
Zdaje się że dwójkę zgubiłem ale tak trzeba będzie liczyć jak pokazałem
19 gru 11:30
jc: Myślę, że tej całki nie wyrazimy przez funkcje elementarne.
19 gru 11:41
Jerzy:
| | xarctg(x) | |
A nie mozna prościej... ∫ |
| dx |
| | 1+x2 | |
| | 1 | |
podstawienie: arctg(x) = t , |
| dx = dt , x = tgt |
| | 1+x2 | |
.........= ∫t*tgtdt
19 gru 11:41
Jerzy:
i teraz przez części:
v' = tgt u = t
v = − lnIcostI u ' = 1
... = −lnIcostI*t − ∫ln(t)dt
19 gru 11:47
Jerzy:
= −lnIcostI + ∫ln(cost)dt
19 gru 11:51