styczna do wykresu funkcji
Sta2zeK: Proszę o pomoc z zadaniem:
https://scr.hu/1MLzok
część b zrobiłem jednak nie wiem jak się zabrac za a)
19 gru 01:26
Adam: geometrycznie to tak, y=ax+b, b=√2/2−a√2/2, odległość od prostej do (0;0) ma być równa 1
19 gru 06:46
piotr:
19 gru 08:11
Sta2zeK: jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi co się tu stało niestety nie rozumiem co się tu stało
19 gru 23:08
Adamm: masz prostą y=ax+
√2/2−a
√2/2, teraz
√1+a2=|
√2/2−a
√2/2|
(a+1)
2=0
a=−1
równanie tej prostej to y=−x+
√2
19 gru 23:15
Sta2zeK: Dziękuję
19 gru 23:30